01 Disember 2007

RoYaL suDah TaMat~~

assalamualakum..pembukaan tirai utk "madah berbelah" kisah di royal....
herm..sebelum menulis entri ini..sy sudah survey beberape blog yg menceritekan ttg royal debate ini...
hrmm kehairanan menyelubungi diri ini apabila OTeL dan aBg aLi aSyRaf cukup2 humble dgn kemenangan UIAM... herm..
seingat saye kata-kata org Langkawi itu yg cukop sy sanjungi sungguh menusuk kalbu..
ayatnye..klu tak salah ..." andai kata pada hari ini usul ini ditolak..kita bakal menyampaikan satu pesanan moral kepada masyarakat...bahawasanya..untuk berdebat di pentas akhir...kita boleh datang tanpa persediaan, dengan otak yang kosong dan boleh menang..." huwaaaahhh..rase terhene org yg mendengar ini...hahahaha...juga keyakinan yang amat tinggi encik Daud.." Encik Mohd Khir Nadirun..ini hadiah persaraan anda.." pehhhh...yakin jerr....tula korang pendebat UMT..bile nk yakenn je mcm tu??hahaha..hmm...
Royal kali ni..saya rasekan usaha yg ada..walaupun memang tidak cukop..namun..ada usaha berbanding pertamdinan DEbat yg lain...kali ini byk fakta kes.sampai koyak-koyak fail fakta team saye...hahaha.dan team sy khususnya..kami telah belajar dgn byk skali menjadik pembangkang yg baik..selama ini..kita di ajar..u ol yakenn je maosk kertas kosong...rupanya....

di sebalik kertas kosong itu..kita harus bersedia dgn baek..selaku pembangkang yg ingin menilai sudut negatif usul cadangan..andai kate ia adalah satu rang unda-undang baru..kita laaaahh yg menunjukkan kesan buruk nye agar boleh dipertimbanagkna...

selaku pembangkang..dua kerja utama..yg pertama ragukan dahulu kes dan hujan mereka..kemudian...bentangkan hujah utk mendirikan premis dan jawab beban bukti...itu yg kami belajar sejurus selepas perlawanan pertama menentang UIAM...lantas...kami baiki secepat mungkin utk perlawanan seterusnya..sehinggakan kami mamapu utk mendirikan hjah utk menentang UM utk usul Amerika akan lebih baik tanoa bush....hahaha..tp kalah jugak...sbb gulung tak beshh..bg team lain..mugkin ini wajar di ketahui sejak awal...namun..bg team ini.....juri dan hakim itu adalah guru kami....kami tiada jurulatih..mahupon sifu2 debat seperti abg azizul, abg azerai, abg sharizan dan segale abg yg saye tak mampu tulis...kami tiada bimbingan yg tetap...

yg membimbing adalah student masters dan senior2 yg setia..namun pendekatan secara teratur dan sistematik sperti ini kami tak pernah di ajar..bagaimane pembuktian hujan perlu ade tulang dan rangka..sehingga kami pegang pada kertas analisa kes ...itu semua sy UZAIR She Hajar dan DJ belajar mase berlwan...kami belajr mengikut komen juri..alhamdulillah...tidak terok sgt team..sehingga berjaya menang 4 dari 6 match bg dua2 team utama..tahniah...

bagi ahali kelab..dan team UMT ke ROyal..english dan BM...saye cume ingatkan satu perkara...kita harus berangga dgn apa yg kita ada..kita harus percya dgn kemampuan kita..percaya dgn ikatan keluarga kita..kerana kita tidak sama sperti mereka di luar sana... biarlah ada org kate kualiti kkta semakin menurun..bagi saya..penurunan itu sudah berlalu..kita sudah "bangkut"...hahahakita sudah ada azam baru..

pasukan kita bukan dari pasukan yg ahlinya produk SBP, Piala Perdana Menteri, Datuk Shukor dan sebagainya..kita tak pernah ada jurulatih yg sebenar...tidak pernah ada latihan dan kem intensif..
yg kita ada..ikatan keluarga kita...usaha dan tawakal kita...nangis dan tawa kita....itu yg kita ada... biar pun kita kalah..adik-adik igtlah..biar kalah bermaruah..jgn kalah tanpa rase fight dalam debat...biar kita kalah...dgn Universiti Megah...kerana hakikatnya..setiap perlawanan itu..akan dapat satu pengalaman dan ilmu utk kita berjaya....

seperti biasa pesan saye...jiwai karakter, feel the usul...feel the position and side....jiwai perdebatan..dan...pastikan..anda berada dalam perdebatn....wallahualam...
utk team perpaduan...semoga berjaya!!!

Salam sayang dari saya.

3 ulasan:

ALI XY berkata...

pasti yakin... jika kita ada jurulatih tetap, jika kita ada peruntukan yang banyak, jika kita ada sokongan ramai, tidak mustahil kita mampu menjentik-jentik kemasyuran team debat Universiti gergasi yang lain....

doakan kejayaan kami di debat Perpaduan nanti...

budak akang berkata...

yup.banyak yang saye belajar dari debat royal walaupun datang sebagai researcher@penyokong.banyak yang kami belajar dari sudut teknikal atua ape tu makne menjadi seorang pendebat.memang gah um,uiam,uitm dan taraf kite taksame same.kite taraf hokoge.hehehehe.namun perjalanan demi pada hari semalam akan akan kami suluhi siang esok kejayaan dgn tunjuk ajar senior dan semua agar suatu hari nanti kami mampu cerita pada junior kami betapa hebatnye senior debat kami.salam percutian dan selamat hari krimas to james jam jolly di sarawak.

Shafwan-Wahab berkata...

Royal dah tamat eh..
menang 1,2,3,4 game?
rezeki tahap tu jak wat masa ni..
hopemore for next year ba kan..
kita x tumbang pun..
we r improving actually..
ini kita dah g royal..
debat2 yang kita wat tu..
bukannya 'mock debate'..
pengalaman tul2 masuk..
blajar dia pun mmg lah lagi masuk..
kata2 juri.. dtrima...
and d ingati dari game ke game strusnya..
and game by game.. we do improve kan??
hehe..
thx again to everyone..
thx again for the great experience.. =)

tomorrow never die..