22 September 2007

symposium....

hermm...symposium??simpulsenyum???
ahahaha...ntahlaa...overall..semuanya ok...tapi saya pelik...nape tak ramai yg datang...eeehhhh...tak pelik laaaa....dah biase..saye ponnn datang lambat..tp dengan alasan...ehehe...apape pon...korang sume ok....sangat bagos sbb erani dan sanggup luangkan mase....saye penah jadik presenter...isu darfur dulu...hmmm..saye tertanye-tanye...bile lagik presiden kita nak present ek..???ehehehe...ape komen korang??setuju?? hihihi....apeppon..ade beberape yang saye nak tegor tok adek-adek..utk ase hadapan..sbb..tak tahu bagi korang..tp bagi saye..presentation amat penting...ade beberapa tips tuk korang kat cni...
  1. luangkan mase utk slide anda...jgn buat last minute..nnt tak paham dan tak boleh jiwai presentation.....
  2. kurangkan sebanyak boleh perkataan...gunekan gambar rajah dan shapes...satu shape..letak satu perkataan..atau buat mcm peta minda ke...flow chart ke....lebih menarek..dan membantu anda utk spontan, bersahaj adan tidak berkaraoke apa bile present kan ape yg korang nk presentkan...ok??tp..yg penting kene luangkan mase la utk buat sume ni...ok?
  3. jangan letakkan tangan anda di meja...sperti org yg terlalu penat dan akan tombang bebile mase sahaje lagik...ehehhe...ok?
  4. gune kan background yg cerah klu bolehhh....
  5. sediakan kertas kecik ...same jumlah dgn jumlah slide awak...dan letak kat tapak tangan....supayaawak tak membace slide sangat...
  6. maintain eye contack dgn audience...buktikan y awak paham ape yg awak nak sampaikan ..dan bukan awak terpakksseee sampaikan...eheheheh

ok...itu sahaja adek-adek dan rakan-rakan.....semoge saye dan anda semua mendapat manfaatnya....salammm....

2 ulasan:

amni berkata...

btol2... elakkan dari PPP dan PPK, power point poison dan power point karaoke.. teringin nak tengok pres bentang pulak.. har har har...

uzair berkata...

bagi lah cadangan tajuk nak present ape? tak syok lah kalo saya present, saya yg usulkan tajuk. mcm syok sendiri jek.